Meteen naar de inhoud

Le Domaine d’Edouard

Gelegen naast de alomgekende Chablis appellatie, zal Cötes d’Auxerre u alvast een stuk minder zeggen. Daar bevindt zich in het dorp Vaux, een 10-tal kilometer ten zuiden van de stad Auxerre en langs de rivier Yonne, het wijndomein van Edouard Lepesme.

Geschiedenis

De wijngaard van het landgoed Edouard werd aangeplant in de jaren 60. Antoine Donat besloot toen om wijnstokken opnieuw aan te planten op de hellingen van Vaux-Auxerre. Hij creëerde het landgoed Dessus Bon Boire, met verwijzing naar een plaats, en bracht vervolgens de productie van wijnen in het dorp nieuw leven in. Andere wijnboeren volgden door de jaren heen. In de jaren tachtig droeg hij zijn landgoed over aan zijn zoon André die het landgoed overnam. Hij zette het werk van zijn vader voort en breidde de wijngaard uit met opeenvolgende plantages. Hij besloot eind jaren ’90 de wijngaard om te bouwen naar biologische wijnbouw, toendertijdj een pionier in de regio. Hij nam de beslissing om zijn boerderij te verkopen in 2014, toen Edouard met hem samenwerkte op het landgoed. Uit deze overname is Domaine d’Edouard ontstaan.

Wijngaarden in Vaux op de hellingen langs de rivier Yonne

Het landgoed bestaat uit 14 hectare wijngaarden die gecertificeerd zijn in de biologische wijnbouw sinds het begin van de jaren 2000. De percelen zijn geplant op de twee hellingen van het dorp: de noordkant, gericht op het zuiden, gelegen tussen Vaux en Auxerre, met Jurassic-bodems. en het Krijt (Kimmeridgisch, Portlandien, Krijt) en iets meer gekenmerkt door de aanwezigheid van klei; de zuidelijke helling, pal naar het oosten gericht, gelegen tussen Vaux en Escolives-Ste-Camille, meer kalksteen en die uitsluitend dateert uit het Jurassic (Kimmeridgian, Portlandian). De druivensoorten zijn typisch Bourgondisch met een meerderheid van Pinot Noir en Chardonnay voor de productie van Bourgognes Côtes d’Auxerre. Er worden ook andere druivensoorten aangeplant: Aligoté, Gamay en César, een variëteit die typerend is voor de regio.

De weg van Edouard naar wijnbouwer

2010
Door marketing en commercële projecten in de wijnwereld en door de ontmoetingen die hij heeft gehad met mensen die in de wijngaard en in de wijn werken, wilde hij “de basis” van het beroep ontdekken. Deze nieuwsgierigheid bleef groeien en hij begon zich af te vragen wat hij professioneel wou bereiken.

2011
Het jaar van verandering! Na lang nadenken besloot hij over zijn toekomst : een wijndomein overnemen ! De ondernemerskant, het technische aspect en het menselijke karakter duwden hem op deze weg. Hij heeft toen zijn baan opgezegd om de technische opleiding in wijnbouw-oenologie te hervatten aan het CFPPA in Beaune.

2012-2013
Na de theorie, oefenen ! Hij werkte voor verschillende wijnboeren, met name in de biologische wijnbouw. In Chablis (Thomas Pico – Domaine Pattes Loup, Alice & Olivier de Moor), in Côte de Nuits (Claire Naudin – Domaine Naudin-Ferrand) en in Nieuw-Zeeland (Rudi Bauer – Quartz Reef Winery). Deze ervaringen gaven hem een praktische beheersing en technische vaardigheden.

2014
Op zoek naar een toekomstige job en mogelijke overname … Toen hoorde hij over het landgoed van André Donat in Vaux-Auxerre, het landgoed van Dessus Bon Boire gelegen op de hellingen met uitzicht op de Yonne-vallei. Een unieke kans deed zich voor om met Chardonnay, Pinot Noir, Aligoté te mogen werken voor stille wijnen en mousserende wijnen, allemaal in de biologische wijnbouw … deze kans kwam niet twee keer terug en hij deed er alles aan om het domein over te nemen. Eerste oogst en eerste vinificatie op het terroir van Vaux-Auxerre in september …

Terroir

Tegenwoordig beslaat de wijngaard van Vaux-Auxerre 40 hectare, gelegen op de hellingen van de linkeroever van de Yonne, de wijngaarden domineren het dorp en de vallei. Geografisch gezien bevindt het zich in de noordelijke zone aan de rand van het bekken van Parijs vóór de eerste plooien van de Morvan. Het klimaat is oceanisch met een continentale tendens waar de winters streng kunnen zijn en de zomers heet.

De geologische ondergrond van de wijngaard dateert uit het Jura (150 miljoen jaar geleden), meer bepaald tijdens het Kimmeridgien. In die tijd werden veel mariene organismen afgezet op de bodem van een ondiepe tropische zee (stel je voor, de wijnstokken moeten aan de rand van een tropisch strand met een turkooisblauwe zee hebben gestaan ​​… een paradijs, toch?) . Dit is de reden waarom het terroir een sterke neiging heeft tot klei-kalksteen, vergelijkbaar met andere wijngaarden in de regio, en we vinden ook de kleine versteende oesters die deze periode symboliseren: de Exogyra Virgula. De ondergrond is ook samengesteld uit kalksteen uit het Portland tijdperk en kleiachtige mergel uit het Krijt tijdperk.

De wijnstokken zijn voornamelijk op het zuiden – zuiden / oosten gericht, waardoor de wijnstokken de zonnestralen vanaf het eerste licht van de dag kunnen opvangen. Het is een factor die gunstig is voor de goede rijping van de druiven en hun goede hygiënische toestand.

Dit terroir, typisch voor het noorden van Bourgondië, geeft zo zijn facet aan het grote mozaïek van Bourgondische terroirs.

Typische bodem

Wijngaard en vinificatie

De wijnstokken worden biologisch bewerkt omdat de plant een betere balans krijgt, zowel kwantitatief als kwalitatief. De agronomische interacties tussen de wijnstok en zijn omgeving lijken ook natuurlijker, meer geïntegreerd en solide. Bovendien is er een reële interesse om na te denken over alle componenten van dit ecosysteem om deze “prachtige plant” te helpen ons jaar na jaar zijn beste druiven aan te bieden.

Een andere belangrijke reden is de veiligheid voor alle medewerkers. Door alleen natuurlijke actieve ingrediënten te gebruiken, is het risico voor onze gezondheid lager in vergelijking met andere soorten producten.

Ten slotte stelt de biologische certificering hem in staat om de kwaliteit te waarborgen tijdens de productie van wijnen, zowel in het werk in de wijngaard als in de kelder.

De oogst is handmatig omdat het de kwaliteit van de druiven bewaart voordat ze in de kelder verwerkt worden. Ze laten ook een betere sortering toe en bieden verschillende mogelijkheden voor vinificatie (ontsteelde oogst, hele oogst). Bovendien behouden ze de geest van weleer op het land.

De vinificaties zijn bedoeld om zo natuurlijk mogelijk en zo min mogelijk interventionistisch te zijn, het zijn dus de gisten en de bacteriën die aanwezig zijn op de bessen die de fermentaties uitvoeren. Tijdens het rijpen worden de wijnen bewaard in inox vaten en / of houten vaten, afhankelijk van het oogstjaar en de doses sulfiet zijn minimaal. Het doel is om rijke, aromatische en gestructureerde wijnen te verkrijgen die het terroir vertegenwoordigen in de meest pure Bourgondische stijl.