Meteen naar de inhoud

Domaine Gross

In het hart van de Elzas, op enkele kilometers van Colmar, is Domaine Gross een familiebedrijf dat op biodynamische wijze wijn maakt.

Het domein

Begin jaren tachtig nam Rémy Gross het stokje over van zijn ouders op het landgoed, opgericht door zijn grootvader Louis Gross, een smid van beroep, toen met 2,5 hectare wijngaarden. In een familiegeest en een constante zorg voor respect voor tradities, cultiveren Rémy en Vincent nu een wijngaard van 10 hectare en vinifiëren ze de hele oogst.

Degusteren met zicht op de kerk van Gueberschwihr

Wijngaard

De hele wijngaard wordt beheerd volgens de principes van de biodynamie en het primaire doel is het produceren van wijnen met een grote aromatische expressie. Om dit te doen, wordt de zorg die aan de wijnstokken wordt besteed handmatig uitgevoerd, omdat de menselijke hand delicatesse toelaat in elk van de handelingen. Het gebruik van planten (brandnetels, paardenstaarten enz.) versterkt de werking van zwavel en koper tijdens behandelingen; biodynamische preparaten (MT-compost, 500, 501) versterken de bodem en verbeteren de ontwikkeling van de wijnstokken gedurende het seizoen. Kort snoeien in de winter vermindert de belasting per wijnstok en levert zo zeer aromatische wijnen op. Ten slotte is het essentieel om de aard van de bodems die het terroir vormen te begrijpen en de verbetering van deze bodems omvat onder meer ploegen dat de microbacteriële activiteit verbetert en behoudt.

Wijngaarden van Gueberschwihr – op de helling Grand Cru Goldert

Terroirs

Kastelweg
De Kastelweg vindt een plaats bij uitstek tussen twee Grands Crus: Goldert (Gueberschwihr) en Hatschbourg (Hattstatt). Door gebruik te maken van de maximale zonneschijn door de zuidelijke blootstelling, heeft dit terroir een uitzonderlijke invloed op de volwassenheid van Gewurztraminer. De aard van de kalkbodem geeft een zekere kracht en biedt de wijnstok een groot potentieel op het gebied van mineraliteit.

Mittelweg
Met zijn hellingen gelegen aan de noordelijke uitgang van het dorp, is het een van de terroirs die de Grand Cru Goldert vormen. Twee percelen op het zuidoosten profiteren van een grote geologische complexiteit van het type mergel-kalksteen. De druivensoorten Muscat d’Alsace en Muscat Ottonel bieden wijnen met een grote aromatische expressie, ondersteund door een opmerkelijk zoutgehalte.

Neuweg
Grenzend aan het oostelijke deel van het dorp, geniet het Neuweg-terroir op het zuid-zuid-oosten de hele dag door regelmatige zonneschijn. De kalksteencomponenten van het terroir laten het alle kracht van zijn aromatische palet uitdrukken.

Osperling
De Osperling vormt een groot bassin ten zuidoosten van het dorp. Het geniet een prachtige zuidoostelijke ligging en de bodems bestaan ​​uit klei, kalksteen en zandsteen. Pinot Gris neemt daar een prominente plaats in, dit terroir laat het toe om aromatische finesse uit te drukken, ondersteund door krachtige mineraliteit.

Rebgarten
Het Rebgarten-terroir in het onderste deel van Gueberschwihr bestaat uit kalksteengrond en heeft slib aan de oppervlakte. Historisch gezien hebben de wijnen uit dit terroir een opmerkelijke typering voor elk van de jaargangen.

Steinberg
Gelegen ten zuidwesten van het dorp Gueberschwihr op een zacht glooiend plateau op het zuidoosten, bestaat de Steinberg voornamelijk uit kalksteen. Het biedt een bijzonder gunstig klimaat voor de expressie van Riesling. De 40 jaar oude wijnstokken drukken prachtig de kracht en mineraliteit uit in elk jaargang.

Grand cru Goldert
Gelegen ten noorden van het dorp Gueberschwihr, op een hoogte tussen 250 en 350 meter, is de Grand Cru Goldert georiënteerd naar het oosten; het profiteert van een uniek terroir in de Elzas, samengesteld uit oolitisch zeekalksteen. De bodem, rijk aan een kleimatrix en bedekt met zandsteen en kalksteen, geeft de wijnen complexiteit en finesse. Het is door middel van de druivensoorten Gewurztraminer en Muscat d’Alsace (wit en roze) dat dit terroir zijn karakter en identiteit uitdrukt.

Vinificatie

De oogst gebeurt uitsluitend met de hand op het hele landgoed en de selectieve sortering gebeurt in de wijngaard. De hele druif wordt naar de kelder vervoerd. Bij direct persende wijnen wordt de oogst zoveel mogelijk door de zwaartekracht behandeld om de integriteit van de trossen te behouden. Langzaam persen (tussen 6 en 18 uur, afhankelijk van het oogstjaar) extraheert het sap voorzichtig uit elk van de bessen; de aroma’s van de druif blijven zo behouden en komen tot uiting in grote finesse. Bij gemacereerde wijnen komen de hele en ontsteelde trossen in contact met het sap; fermentatie vindt plaats gedurende 3 weken. Deze voorouderlijke methode stelt hen in staat wijnen te ontwikkelen zonder enige input of sulfiet; de veroudering is min of meer lang, tussen 6 en 12 maanden, afhankelijk van de jaargang, zowel in eikenhouten vaten als in roestvrije stalen vaten. Eind augustus worden de wijnen gebotteld en vervolgens in de kelders ondergebracht, tenminste een paar maanden of zelfs meerdere jaren voor wijnen met een groot rijpingspotentieel.