Meteen naar de inhoud

Ludovic Chanson

Om onze eerste eigen import te vieren, wijden we meteen deze maand een artikel aan Ludovic Chanson.

We bevinden ons in Montlouis-sur-Loire, een dorpje in het hart van de Loire streek vlak naast de stad Tours. Deze gekende appelatie van witte wijnen op basis van vooral Chenin, ligt recht tegenover de zusterappelatie Vouvray.

Ludovic is een echt kind van de streek en houdt enorm van zijn dorp en omgeving. Oorspronkelijk was hij niet zozeer betrokken bij de wijnwereld en was hij werkzaam in de farmaceutische sector als biochemicus.

Het jaar 2000 leek een ommekeer, want na een ontmoeting met Vincent Carême (en zijn wijnen), wou hij meteen werk maken van deze nieuwe passie en dit op de meest natuurlijk mogelijke manier. In 2005-2006 ging hij in de leer bij Damien Delecheneau van het naburige Amboise (domein La Grange Tiphaine). Na de nodige licenties installeert hij zich in 2009 in Montlouis.

Eerst bestond het domein uit 6 ha, dit groeide uit tot de huidige 7 en zal waarschijnlijk nooit groter worden. Ludovic wil een domein op menselijke schaal waar hij zoveel mogelijk alleen kan werken. Hij heeft ook een heel bijzondere relatie met Japan: zijn eerste jaargang werd grotendeels gekocht door een Japanse importeur die verliefd werd op zijn wijnen. Hij werkte lange tijd met een Japanse vriend in de wijngaarden en heeft ook Japanse vrienden in de buurt. De Japanse export is nog altijd heel belangrijk voor hem.

Tuffeau gesteente waar de chais zich bevindt

Wijngaard

Hij heeft percelen op de volgende lieu-dits :

Clos du Hochet
Les Pions
Les Tailles Douzillières
Les Epinays
les Bâtisses
La Taille du Loup
Les Défrocs des Landes

Allemaal gelegen op de hogere stukken net buiten Montlouis. De wijngaarden zijn vooral zanderige bodems met soms iets meer klei of stenen. Hij maakt dus geen gebruik van aparte cuvées voor deze lieu-dits en wil meer een eenheid doorheen zijn wijnen creëren. Hij houdt inderdaad meer van minerale en strakke wijnen, op finesse meer dan op vet en volume, met mooie bitters in de afdronk, die eigenlijk een constante zijn in de meeste van zijn wijnen.

Van de 7 ha bestaat 1,8 ha uit jonge wijnstokken van minder dan 15 jaar oud en de rest zijn oude wijnstokken tussen 60 en 85 jaar oud. Naast de Chenin, die veruit het meeste volume inhoudt, heeft hij ook 70 are Chardonnay op Les Pions (65 jaar oude wijnstokken) die vroeger waren gewijd aan de productie van crémant, en die het nu mogelijk maken om een ​​mousserende wijn en een rustige Chardonnay te produceren.

Ludovic bewerkt de grond manueel en ploegt met een tractor. Deze ploegen blijven echter licht en ondiep (5 tot 7 cm) om de grond niet te vermoeien. Hij ploegt één keer per jaar en 5 tot 6 griffages. Hij laat het onkruid groeien of ploegt ze volgens de gezondheid van de wijnstokken en hun behoefte aan concurrentie of niet.

Vinificatie

Hij houdt er niet van om gebruikte vaten te kopen, gekenmerkt door andere gisten en andere sappen: zelfs als het duur is, koopt hij liever zijn eigen vaten, met zachte of harde toasting, zowel vaten van 400 liter alsook van 228 liter. Vergisting en veroudering gebeuren in dezelfde vaten. Voor de petnat’s worden dan eerder cuve’s gebruikt.

Tijdens de vinificatie worden geen additieven gebruikt. Enkel een kleine dosis sulfiet bij het bottelen.

Sans Pagne in het glas

Wijnen

Wij hebben zowat alle huidige wijnen van de laatste jaargang beschikbaar. Hieronder een kleine opsomming :

  • Les Cabotines : Chenin – sec. Een jaar gerijpt in recente vaten. Dit is Ludovic’s favoriete cuvée, omdat het het archetype is van fijne en kristallijne Montlouis, met opnieuw mooie bitters in de afdronk die de wijn een geweldige persoonlijkheid geven.
  • Les Pêchers : Chenin – demi-sec. Zelfs bijna op het droge af, door de weinige restsuikers. Het is een heerlijke wijn, levendig ondanks de restsuiker, en heeft een goede lengte en volume.
  • Safran : Chenin – moelleux. De zoetste versie in de rij. Nog altijd geen botrytis op de druiven tijdens de derde rondgang in de wijngaarden. Ondanks alweer de nodige restsuikers, blijft ook deze wijn heerlijk fris.
  • Les Pions : Chenin – pétillant naturel. Hier terug de andere kant op om Chenin te laten schitteren in bubbels. Terug een heel goeie balans tussen zuren en volume.
  • Sans Pagne : Chardonnay – pétillant naturel. is zo genoemd in een knipoog naar Champagne natuurlijk (het is Chardonnay) maar ook omdat de wijn vrij naakt is: zonder enige toevoeging. Het is natuurlijk een rijkere wijn dan Les Pions en een beetje minder geforceerd. Ondanks alles blijft het erg goed met kleine bitters in de finale.
  • Gavroche : Sauvignon. het blijft strak en de wijn valt niet in de karikatuur zoals te veel wijnen van deze druivensoort. Hier geen buxus of kattenpis, maar een mooie balans tussen frisheid en aroma en altijd elegant, een kenmerk van het domein
  • Rosé : Gamay. Aangekochte druiven in dit geval van een bevriende wijnboer (biologisch). Ook weer een strakke versie ipv een zeemzoeterige rosé zoals ze ook hier vaak voorkomen.